×

Alkoholilaki ja vastuullisuus velvoittavat meitä

Moni asiakas ilahtuu, kun Alkon kassalla kysytään papereita – jo ihan siksikin, että tulee niin nuorekas olo. Jos ikää ei riitäkään tai ostaja on päihtynyt, edellyttää alkoholilaki meitä kuitenkin olemaan myymättä juomia.

Kysymme kassalla kaikilta alle 30-vuotiailta vaikuttavilta henkilöiltä paperit. Testiasiakkailla myyjä kysyi parhaimmillaan 98 % tapauksissa henkilötodistusta. Kaikkiaan vuonna 2022 tarkistimme ostajan iän yli 5,7 miljoonaa kertaa.

Olemme tarkkana myös välitysepäilyjen kanssa. Välitysepäily, eli vanhempi henkilö ostamassa alkoholia alaikäiselle tai päihtyneelle, on myyjälle kaikista haastavin tunnistaa. Havaitsimme viime vuonna 290 000 välitysepäilytapausta. Näissä tilanteissa tarvitaan herkkää silmää, diplomatiaa ja ihmissuhdetaitoja, mutta myös elämänkokemusta. Siksi kouluttamme myymälähenkilökuntaamme säännöllisesti.

Alkoholi aiheuttaa paljon haittavaikutuksia yhteiskunnassa. Siksi me Alkossa teemme kaikkemme suojataksemme alaikäisiä alkoholilta ja estääksemme päihtyneenä asiointia. Se on kaikkien etu.